Tattikeitto

Kokeile herkullista tatti-perunakeittoa! Tämä helppo resepti valmistuu 30 minuutissa ja maistuu täydellisesti paahdetun ruisleivän kera. Löydä ohjeet tästä!

0,6 l vettä
1 kasvisliemikuutio
300 g perunoita
300 g tatteja
1 sipuli
oliiviöljyä
50 g voita
1 dl kermaa
suolaa ja pippuria

1. Laita vesi ja kasvisliemikuutio kattilaan ja kiehauta seoksen.

2. Pese, kuori ja pilko perunat. Lisää perunat kattilaan ja keitä ne kypsiksi.

3. Pese ja kuivaa sienet, pilko ne sopivan kokoisiksi paloiksi. Kuori sipuli ja hienonna se pieniksi kuutioiksi.

4. Kuullota sipulit kullanruskeiksi öljyssä ja lisää sienet sekaan. Anna sienten paistua hetki, kunnes ne saavat kauniin värin. Lisää sieni-sipuliseos perunoiden mukaan keittoon. Soseuta keitto sauvasekoittimella, kunnes se on samettisen sileä.

5. Kaada joukkoon kerma ja vatkaa joukkoon kuutioitu voi. Lämmitä keitto vielä kuumaksi.

Koristele annos esimerkiksi tuoreella persiljalla ja tarjoile paahdetun ruisleivän kera.

Valmistusaika: 30 minuutt
ia Annosmäärä: 4

Perunoiden rooli keitoissa: Valitse oikea lajike

Perunat ovat keskeinen ainesosa monissa suomalaisissa keitoissa, ja niiden valinta vaikuttaa merkittävästi ruoan makuun ja rakenteeseen. Kun valmistat esimerkiksi perunan keittoa tai kanakeittoa perunoilla, on tärkeää tietää, mikä perunalajike sopii parhaiten tarkoitukseen. Suomessa kasvatetaan monia erilaisia perunalajikkeita, joilla jokaisella on omat vahvuutensa. Perunat voidaan jakaa kahteen pääryhmään: kiinteisiin ja jauhoisiin perunoihin. Kiinteät perunat, kuten Annabelle ja Nicola, säilyttävät muotonsa keittämisen aikana, kun taas jauhoiset perunat, kuten Puikula, pehmeävät ja sopivat erityisen hyvin sosekeittoihin. Valitessasi perunaa keittoon, harkitse aina, millaista koostumusta ja makua haluat saavuttaa.

Parhaat perunalajikkeet perunan keittoon ja kanakeittoon

Jos mietit, mikä peruna keittoon sopii parhaiten, aloita tarkastelemalla keiton tyyppiä. Kiinteät perunat, kuten Siikli, ovat erinomaisia valintoja kirkkaisiin keittoihin, kuten perunan keittoon, sillä ne säilyttävät muotonsa hyvin. Jauhoiset perunat, kuten Puikula, puolestaan ovat täydellisiä kermaisiin tai sosekeittoihin, kuten kanakeittoon perunoilla, koska ne antavat keitolle pehmeän ja kermaisen rakenteen. Perunoiden tärkkelyspitoisuus vaikuttaa myös keiton sakeuteen, joten kokeile eri lajikkeita löytääksesi juuri sinun makusi täydentävän vaihtoehdon.

Vinkkejä perunoiden käyttöön keitoissa

Perunoiden valinta keittoon on vain yksi askel täydellisen keiton luomisessa. Kun valmistat esimerkiksi perunan keittoa tai kanakeittoa perunoilla, on tärkeää huomioida myös perunoiden valmistustapa. Kiinteät perunat kannattaa pilkkoa pienemmiksi paloiksi, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Jauhoiset perunat puolestaan voidaan leikata suuremmiksi paloiksi, koska ne pehmeävät helposti. Lisää suolaa keitinveteen, jotta perunat säilyttävät makunsa ja värinsä. Lisäksi on tärkeää lisätä perunat keittoon oikealla hetkellä, jotta ne eivät kypsy liikaa ja muutu veteliksi. Näillä vinkeillä saat parhaan mahdollisen tuloksen.

Perunoiden ravintoarvot keitoissa

Perunat ovat erinomainen ravinnonlähde, ja ne tekevät keitoista ravitsevampia. Ne sisältävät kuituja, C-vitamiinia ja kaliumia, jotka tukevat terveyttä. Kun valmistat perunan keittoa tai kanakeittoa perunoilla, on hyvä tiedostaa, että eri perunalajikkeilla on erilaiset ravintoarvot. Esimerkiksi kiinteät perunat sisältävät usein enemmän kuitua, kun taas jauhoiset perunat voivat olla hyvä C-vitamiinin lähde. Perunat ovat myös vähäkalorinen lisä keittoihin, ja niiden tärkkelys vapautuu hitaasti, mikä auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Valitsemalla oikean perunalajikkeen ja valmistustavan voit tehdä keitostasi sekä herkullisen että terveellisen.

Lisäideat: Tatti ja perunat keitoissa

Jos haluat kokeilla jotain erilaista, voit yhdistää perunat myös tattiin keitoissasi. Tatti ja peruna sopivat erityisen hyvin yhteen, ja niistä saa aikaan täyteläisen ja maanläheisen makuyhdistelmän. Kokeile esimerkiksi perunan ja tatin keittoa tai lisää tatti kanakeittoon perunoiden kanssa. Tatti tuo keittoon lisää syvyyttä ja rikastuttaa sen makua. Muista kuitenkin, että tatin kanssa käytettävien perunoiden tulee olla kiinteitä, jotta ne säilyttävät muotonsa keittämisen aikana. Näin saat aikaan täydellisen makuelämyksen.

Tietoja reseptistä

valmistusaika: 
30 min
annosmäärä: 
4