Piparkakut
Valmista herkulliset piparkakut helpolla reseptillä! Piparit uunissa, täydellinen maku ja rapeus. Käytä piparkakku mausteita ja nauti perinteisestä joulun tunnelmasta.
1 dl tummaa siirappia
1 dl sokeria
3 tl piparkakkumaustetta
ripaus muskottipähkinää
ripaus mustapippuria
120 g kookosöljyä
n. 5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
sokerikuorrutetta koristeluun
1. Kiehauta isossa kattilassa siirappi, sokeri ja mausteet. Kun sokeri on sulanut ja seos on nestemäinen, nosta kattila liedeltä ja lisää kookosöljy. Kookosöljy antaa pipareille rapeuden, mutta voit korvata sen saman määrän voilla, jos haluat. Vatkaa taikina huolellisesti, jotta kookosöljy sekoittuu tasaisesti. Lisää siirappiseokseen vehnäjauho ja sooda, ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina elmuun ja anna sen levätä jääkaapissa yön yli.
2. Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Kaulitse jääkaapissa ollut taikina jauhotetulla alustalla noin 3-4 mm paksuksi levylle. Käytä kaulinta tai lasipulloa, jotta taikina tasoittuu tasaisesti.
3. Leikkaa taikinalevystä piparimuoteilla tai leivinpaperista leikatulla muotilla pipareita. Aseta piparit leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kaulitse jäljellä oleva taikina uudelleen ja toista leikkaaminen. Älä kaulitse taikinaa kolmatta kertaa, sillä liiallinen työstäminen voi tehdä pipareista kovia. Paista pipareita uunin keskitasolla 8-10 minuuttia riippuen koosta. Anna jäähtyä.
4. Koristele jäähtyneet piparit sokerikuorrutuksella. Voit myös täyttää piparit esimerkiksi piparkakkumausteella maustetulla tuorejuustolla ja tehdä niistä täytekeksejä. Tarjoile piparit sellaisenaan.
Valmistusaika: 30 min + yön yli
Annosmäärä: noin 25 keksiä
Erikoistyövälineet: pipari- tai leivinpaperimuotteja